Krausz, Septimiu, & Stegar, Irinel. (2007). Metodologia și metodica sociologiei. București: Matrix Rom.


Descărcați fișierul

Descărcări936
Număr fișiere1
Mărime fișier3.04 MB
Dată adăugare BVSmai 18, 2015
Ultima actualizaremai 18, 2015
Cuvinte cheie/Keywords   metodica     metodologie  

2007_krausz_metodologie_coverÎn prezentarea volumului „Metodologia şi metodica sociologiei” remarcăm doar câteva idei din „Cuvânt înainte” cu care se deschide volumul. În însuşirea unei profesii – ca aceea de sociolog, spre exemplu – cunoştinţele, deprinderile şi abilităţile legate de metodologie sunt esenţiale. Curricula specializării de Sociologie de la diversele universităţi poate diferi în anumite limite dar conţine la toate, măcar în unu – trei semestre, disciplina uzual denumită „Metode şi tehnici de cercetare”.

De când numărul anilor ce se finalizează prin licenţa de sociologie a fost redus la trei (deci la 6 semestre), la Universitatea din Petroşani, specializarea Sociologie cuprinde disciplinele de Metodologie sociologică în semestrul II, Metode şi tehnici de cercetare sociologică în semestrele III şi IV, Proiect de cercetare sociologică tot în semestrele III şi IV şi disciplina de Sociologie aplicată, în semestrele V şi VI.

Titularul tuturor acestor discipline este lector univ.dr. Irinel Stegar, care mai are publicat şi „Ghidul cercetării sociologice”, 2014, editura Focus, Petroşani, 58 pagini.

Cartea ce o postăm pe site-ul Bibliotecii de sociologie acoperă deci 2–5 discipline; primele 6 capitole se referă la metodologie iar următoarele 15 au ca obiect Metodica (metodele şi tehnicile de cercetare). În mod practic, aceste cunoştinţe se regăsesc în 5 din cele 6 semestre ale pregătirii pentru licenţa în Sociologie, ele putând fi completate şi dezvoltate în funcţie de temele proiectelor de cercetare şi de conţinutul disciplinei de sociologie aplicată.